True
Vaak onderschatte gevaren bij binnenmuurverf
En wat CONSCIENT daartegen doet

Ook verf van de grote bekende merken bevatten vaak veel stoffen welke je gezondheid kunnen schaden op een van de volgende drie manieren:

·       Tijdens het verven kan je eczeem, luchtweg problemen, of hoofdpijn krijgen.

·       Tijdens een droogtijd van een aantal weken kan je ziek worden van vrijkomende dampen.

·       Tijdens het schuren van (oude) verflagen komen er stoffen in de lucht welke schadelijk zijn.

Het is met name belangrijk dat schilders die er dagelijks mee werken zich goed geschermen of kiezen voor veilige verf. Maar het is ook belangrijk voor de doe-het-zelf-er. Met name de groepen die er gevoelig voor zijn, zoals mensen met exceem, astma, of zwangere vrouwen.

Soorten schadelijke stoffen

Verf kan stoffen bevatten die in meer of mindere maten schadelijk kunnen zijn voor de mens. Deze stoffen zijn toegevoegd om de verf bepaalde eigenschappen te geven, en om de houdbaarheid van vloeibare verf te behouden. Stoffen in verf die mogelijk schadelijk kunnen zijn, zijn bindmiddelen, conserveermiddelen, oplos-, en verdunningsmiddelen, pigmenten, vulstoffen en sommige hulpstoffen. CONSCIENT verf is erin geslaagd muurverf te maken met behoud van hoge kwaliteit ZONDER schadelijke stoffen toe te voegen. CONSCIENT is hierin uniek in een aantal manieren, maar daarover later meer.

Bindmiddel

Het hoofdbestandsdeel van de verf is het bindmiddel. Meestal bestaat het bindmiddel uit een kunststof, welke na het drogen de verflaag vormt. De verfsoort heeft vaak de naam van het soort bindmiddel gekregen, zoals bijvoorbeeld alkydverf, acrylaatverf, chloorrubberverf, epoxy of polyurethaan. Als een verfsoort meer bindmiddel bevat, is deze meestal beter bestand tegen invloeden van buitenaf, er zit dan immers een dikkere laag verf op het oppervlak. De hoeveelheid bindmiddel in de verf hangt dan ook af van de eisen aan de verf. Hoe meer eisen, hoe meer bindmiddel er in de verf zit. Sommige bindmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Epoxyharsen zijn irriterend en kunnen al bij enkele spatjes eczeem veroorzaken. Het blijkt dat twintig procent van de personen hier gevoelig voor is. Ook kan de verharder in tweecomponenten polyurethaan de huid, ogen en luchtwegen irriteren. Ook dit bindmiddel kan eczeem veroorzaken, maar ook astmatische klachten komen voor. CONSCIENT gebruikt een circulair zetmeel, wat een bijproduct is uit de voedingsmiddelenindustrie, als bindmiddel.

Conserveermiddelen

Waterverf bestaat voor 30-50% uit water. Om ervoor te zorgen dat er geen schimmels en bacteriën in het water gaan groeien voegen veel merken biociden toe. Deze biociden zijn uiteraard ook niet gezond voor de mens. CONSCIENT voegt geen biociden toe aan verf, omdat schimmels en bacteriën niet goed gedijen op de droge poederverf. Poederverf heeft nog een aantal andere ecologische voordelen: CONSCIENT heeft geen plastic of aluminium verpakking nodig om zijn verf te vervoeren, en gebruikt als alternatief biologisch-katoenen zakken. Een bijeffect is dat er ook een heleboel CO2 wordt bespaard tijdens transport omdat de verf veel compacter wordt vervoerd.

Oplos- en verdunningsmiddel

Oplos- en verdunningsmiddelen worden om verschillende redenen aan de verf toegevoegd. Ze zorgen er onder andere voor dat de verf te verwerken is, goed vloeit en snel droogt. De oplosmiddelen in water verdunbare verf vertragen de droging, waardoor de verf beter te verwerken is. Er zijn ook snel verdampende oplosmiddelen, zoals terpentine of thinner. De oplosmiddelen zijn eigenlijk de schadelijkste componenten in verf. Voor de gezondheid zijn vooral de ‘Vluchtige Organische Oplosmiddelen’ (VOS) in verf schadelijk. Ze zijn schadelijk voor de hersenen, de huid en zijn nadelig voor de voortplanting. De VOS verdampen snel waardoor er hoge concentraties oplosmiddelen in de lucht hangen. Deze kunnen bij langdurige blootstelling hersenbeschadiging veroorzaken, wat ook wel bekend staat als de schilders ziekte (Hersenstichting). Bij eenmalig gebruik in een niet goed geventileerde ruimte kunnen ze al misselijkheid, duizeligheid, eczeem en hoofdpijn veroorzaken. Tenslotte zijn er de laatste jaren steeds meer aanwijzingen dat sommige oplosmiddelen de vruchtbaarheid kunnen verminderen. Ook zijn ze schadelijk voor het ongeboren kind. Vooral tolueen en xyleen zijn oplosmiddelen die een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. CONSCIENT-verf gebruikt helemaal geen toegevoegde oplos- en verdunmiddelen, terwijl er wel fijn mee te werken valt, deze mooi vloeit en redelijk snel droogt.

Pigmenten en vulstoffen

Pigmenten worden toegevoegd om de kleur van de verf te bepalen. Vulstoffen maken de verf wat dikker zodat ook oneffenheden zoals scheuren en gaten weggewerkt kunnen worden. Vooral in muurverf zijn vulstoffen belangrijk. Pigmenten die tegenwoordig gebruikt worden zijn niet schadelijk, maar lood en chromaat houdende pigmenten die vroeger gebruikt werden zijn zeer schadelijk voor onder andere de vruchtbaarheid, een ongeboren kind, de hersenen, de longen en de huid. Deze schadelijke pigmenten komen voornamelijk voor in verf van voor 1980. Het is dus van belang om bij het schuren van oppervlakte met oude verf altijd voorzorgsmaatregelen te nemen. Echter zijn pigmenten en vulstoffen van veel moderne fabrikanten ook niet veilig. Er zijn schadelijke organische en synthetische pigmenten, evenals het schadelijke titaniumdioxide welke nog door bijna alle fabrikanten worden toegevoegd. Titaniumdioxide verminderd de licht-doorlaatbaarheid en maakt verf zo op een goedkope manier opaak. Maar titaniumdioxide staat sinds kort op de lijst kankerverwekkende stoffen bij inademing, level 2. Daarom gebruikt CONSCIENT alleen minerale pigmenten, en ook geen titaniumdioxide.

Hulpstoffen

Hulpstoffen voegt men toe om de technische eigenschappen van de verf te verbeteren. Sommige hulpstoffen kunnen echter irriterend zijn, zoals dispergeer- of antischuimmiddelen, emulgatoren, zuurteregelaars, drogers of siccatieven en conserveermiddelen. Deze hulpstoffen kunnen bij langdurig contact eczeem veroorzaken.

Type verf

De meeste soorten verf bevatten in meer of mindere mate schadelijke stoffen. De hoeveelheid schadelijke stoffen in de verf is in sterke mate afhankelijk van het type verf. Ook is de verf die vroeger gebruikt werd over het algemeen schadelijker dan de verf die tegenwoordig gemaakt wordt. In het algemeen kan men stellen dat terpentine verdunbare verf, ook wel alkydverf genoemd, schadelijker is dan water verdunbare verf, ook wel acrylaatverf genoemd. Daarnaast is vaak een verf met weinig eisen, zoals een latexverf, veiliger dan een verf met hoge eisen zoals buitenbeits of parketlak. Tenslotte speelt de manier van aanbrengen van de verf een grote rol bij de schadelijkheid ervan. Het spuiten van verf zorgt voor veel meer verontreiniging van de lucht dan het aanbrengen met een roller. Het aanbrengen met een kwast is zelfs nog beter.

De risico's beperken

Om de gezondheidsrisico's te beperken kan je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

·       Gebruik de minst gevaarlijke type verf. Voor muurverf raden we CONSCIENT-verf aan, dat is op dit moment de enige verf waarvan we zeker zijn dat er geen gevaarlijke stoffen zijn toegevoegd.

·       Probeer in ieder geval altijd water gedragen verf te gebruiken voor binnenshuis, gebruikmakend van natuurlijke pigmenten.

·       Als je geen “veilige verf” gebruikt:

o   doe dan tijdens het verven handschoenen en beschermende kleding aan, en voorkom zoveel mogelijk contact met de huid. Handschoenen van nitrilrubber zijn geschikt voor zulke verfklussen.

o   Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het verven en tijdens het drogen van de verf. De meeste verfsoorten zijn na een week volledig uitgehard, er komen daarna minder schadelijke stoffen vrij.

o   Zorg bij het schuren van (oude) verflagen ook voor voldoende ventilatie en draag beschermende kleding. Gebruik een masker!

o   Vermijd het schuren van verflagen van voor 1980 in verband met de kans op loodhoudende pigmenten. Indien dit toch moet gebeuren neem dan voorzorgsmaatregelen en laat je goed informeren.

o   Vermijd het spuiten van verf, gebruik bij voorkeur een kwast om de verf aan te brengen.

in Verf

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.